DR SEFEROVIĆ OTKRIVA DA JE PLUĆNA EMBOLIJA VEĆI UZROK SMRTI OD INFARKTA: "Glavni simptomi se VIDE NA NOZI"
Dr Petar Seferović, Foto: Printscreen/RTS

šok

DR SEFEROVIĆ OTKRIVA DA JE PLUĆNA EMBOLIJA VEĆI UZROK SMRTI OD INFARKTA: "Glavni simptomi se VIDE NA NOZI"

Kardiolog dr Petar Seferović objašnjava kada se javlja plućna embolija i koji su simptomi tromba.

Objavljeno:

Nakon rutinske operacije slepog creva, žene iz Sremske Mitrovice (44) na kućnom oporavku preminula je zbog tromba. Iako je izašla iz bolnice, povremeno je imala temperaturu, ali uprkos tome, nije dobila terapiju protiv tromboze. Prema navodima domaćih medija, uzork smrti se povezuje sa plućnom tromboembolijom, nastale najverovatnije od tromba koji je krenuo iz noge na koju se i žalila.

Kardiolog dr Petar Seferović ističe da ova situacija nije ne neouobičajena. U pitanju je situacija koja žesto može da se nađe u postoperativnom periodu. Ipak dodaje da postoje rutinske mere, ali očigledno u slučaju nastradale žene to nije bio slučaj.

Simptomi su vidljivi na nozi
Simptomi su vidljivi na nozifoto: Youtube/Printscreen/DrER.tv

"Nema jednostavnog hirurškog zahvata, ali reševanje je jednostavno, a to je držati se preporučenih pravila kako se sprečava razvoj plućne embolije. Plućna embolija je najčešći uzrok smrtnosti u ljudskoj rasi, češi od infarkta, šloga i malignih bolesti”, objasnio je dr Seferović i osvrnuo se na simptome tromba. Ističe da je otečena noga glavni simptom tromba koji je propraćen velikim bolom i vrlo često crvenilom. Upravo je to znak da se vena zapalila.

"Može otok da se pojavi bilo gde, ali najčešće se javlja na nogama zbog velikog broja vena", objasnio je doktor i dodao da je preventiva za plućnu emboliju i trombozu ultrazvuk. Takođe, temperatura nekad može da bude jedan od simptoma nastanka tromba. Kardiolog objašnjava da ukoliko postoji veliko zapaljenje, organizam će da odgovara temperaturom.

"Najvažnije za nastanak tromboze je status u krvi, postoje određen krvne bolesti kod kojih se zna da je tromboza češća", rekao je za kraj i savetovao redovnu kontrolu šećera, holesterola, krvne slike, kao i ultrazvuka stomaka jednom godišnje kod ljudi ispod 40 godina.

BONUS VIDEO:

08:36

KARDIOLOG: ZBOG OVE SUPSTANCE TELO MOŽE DELUJE 40 GODINA STARIJE! Šokantne tvrdnje: Možete je kupiti maltene kao na trafici

(Espreso / Mondo / Prenela I.O.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.